2009. szeptember 20.

Tenyészszemle és Mátészalka CAC 2009

Tegnap délelőtt magyar pásztorkutyák találkozója volt itt Hortobágyon. Főként pulik, pumik, mudik voltak. Nem csoda, pumiknak CAC kiálítás is volt. A találkozóval egy idejűleg magyar agarak részére is volt tenyésszemle, amit a MATOE vagyis a Magyar Agár Tenyésztők Országos Egyesülete rendezett. Érdekes dolgot tudtam meg, a MATOE tenyésszeméljét nem ismeri el a MEOE, és fordítva sem. 8 kutya volt. Szépek voltak képek a galériámban találhatók.

Ma Mátészalkára mentem. Hála új ismerőseimnek, kényelmesen- jó kedvűen mentünk. Negyed 7kor indultunk, és kb fél9 körül értünk oda. NAgyon jó helyen volt a kiállítás, egy erdőben. Így még ha dög meleg lett volna sem lett volna hőség, mert a sok fa kellemesen szűrte a sugarakat. Az afiknak sem volt melegük. Ketten voltak nevezve, Alisa, és testvére Ami. Már azt hittük Ami nem is jön, mert mi jó korán ott voltunk, míg ők már a bírálatok kezdete után értek oda. Elég sok kutya volt előttünk. Németjuhászok, és pásztorkutyák, mint pl. a Briard.
Én még ilyen felvezetást nem láttam mint amit a németjuhászokkal műveltek, pedíg már nem ez volt az első kiállítás, amin ott voltam. De mindíg érnek meglepetések, újdonságok. Az egész úgy kezdődött, hogy az összes németjuhász 1 kennelből származott, és persze mindenkin felíratos egyenpóló volt. Mikor bent elkezdődtek a felvezetések, megőrültek a ring körül állók. Egyszerre mindenki elkezdett kiabálni a kutyáknak, és mindenféle síppal, meg hangot adó eszközzel elkezdték a kutyák figyelmét felkelteni. Aztán mindenki elkezdett szaladgálni a ringen kívül, és kiíbálták a kutyák neveit. Sőtt egyesek a ringen belül is szaladtak a kutya előtt. Teljesen őrültek az emberek. Egyébként őszintén szólva abszolót nem tartom fairnek ezt a viselkedést a többi kutyával, és kiállítóval szemben. Mi az, hogy egy kutyát ketten vezetnek fel, mert egyik szalad a kutya előtt, míg a másikat a kutya szinte vonszolja maga után. Abszolút nem tartom elfogadhatatónak ezt a magatartást.
Aztán végre vége lett a németjuciknak, és elkezdődött a afgán bírálat. Alisha és Ami be mentek a körbe, egyből szaladni kellett ugye. Alisha valamiért egyzserűen kiállítás frászben szenved. Abszolút nem szeret futni a ringben. Viszont nagyon jól lehet beállítani. A beállításnál semmi baj nem volt, megáll, tartja magat, nem lép vissza. Valami cselt kell kieszelni, hogy a ringben is szépen fusson. Valami jutifalatot kellene neki találni, amiért mindenre képes.
Ami a ringben szépen ment emelte a fejét, tényleg jól ment a kislány. Beállítani kicsit nehezebb mint Alishát, de ő is megállt arra a kis időre míg lebírálta a bíró őket. Ami kapta a k1.-t, és a HPJ-t, Alisha lett a k2. Végülis ez az eredmény Alishának nem számított, mert meglett neki az előző HPJ-vel a HJCh, viszont aminak ez volt az első, így már csak 2 kell , hogy ő is megkapja a HJCH-t. A bírálat után csináltam még pár közös képet, majd hazajöttünk. Ami bejutott a junior BIS-be.

Képek itt:
http://picasaweb.google.hu/Tartomo/MateszalkaCAC2009#

Nincsenek megjegyzések: